Pırlanta taş mıhlama çeşitleri
Pırlanta, takıya dönüşürken birçok aşamadan geçer. Emek ve ustalık gerektiren bu aşamalardan biri de montüre (yüzük kısmına) taşın yerleştirilmesi yani mıhlama işlemidir. Roberto Bene'nin sizleri bilgilendirmek amaçlı yazı dizisinde bu defa mıhlama çeşitlerini ve gerekliliklerini aktaracağız.
Elmasın madenden çıkışı ile başlayan mücevher üretimi, zahmetli ve emek isteyen; ustalık, erbap olmayı gerektiren bir iştir. Tüm aşamalardan geçen mücevherin, montür ile pırlanta taşın birleştirildiği, oturtulduğu işleme mıhlama denir. Bu işi gerçekleştiren ustalara da mıhlayıcı adı verilir.
Mıhlama Çeşitleri
Mıhlama çeşitleri yukarıda da bahsettiğimiz gibi pırlantanın kullanım alanına uyacak, en doğru biçimde seçilir. Sıklıkla kullanılan 5 çeşit mıhlama vardır.
(Prong) Tırnaklı Mıhlama
Sıklıkla tercih edilen bu mıhlama tekniğinde, tırnak yapısının kalınlığı pırlanta taşın büyüklük oranına değişir. Yapısal farklılıklar ise tamamen yüzük modelinin tasarımına göredir. Pırlantanın bu tırnaklar içine yerleştirilerek, sıkıştırılması işlemi ile mıhlama sağlanır. Bu arada taşı tutan tırnakların şekil tercihi alışverişi yapan kişinin zevkine göre değişse de karata göre ayarlanması ustanın deneyimi ile ayarlanmaktadır. 0.50 karat ve üstü pırlantalarda taşı ön plana çıkarmak amaçlı ince tırnaklar tercih edilebilirken, daha düşük pırlanta karatlarında biraz daha gösteriş katma amaçlı tırnaklar daha kalın tırnaklar tercih edilebilir.(Channel) Kanal Mıhlama
Yaygın olarak tam tur alyanslar ve yarım tur alyanslarda kullanımı göze çarpar. Ancak yan kolları taşlı tektaş yüzük modellerinde de tercih edilmektedir. Montür üzerinde açılan kanal şeklindeki yuvaya, taşların art arda dizilimi ile gerçekleşen mıhlama çeşididir.
(Tension) Germe Mıhlama
Montürün madeninin gerilme kuvvetinden yararlanılarak, taşın iki tarafından sıkıştırılarak yapılan mıhlama tekniğidir. Pırlanta taşı tutan da sadece bu gerilimdir. Taşın havada asılı gibi durduğu farklı yüzük modellerinde, özellikle de platin yüzüklerde tercih edilmektedir.
(Bezel) Sıvama Mıhlama
Pırlanta taş için bir yuva açıldıktan sonra, o yuvaya uygun taşın yerleştirilip madenin taşın kenar kısımlarının üstüne gelecek şekilde, örtmesi sağlanarak uygulanan mıhlama biçimidir. Sıvama denilmesinin nedeni madenin adeta taşın kenarlarını sıvayarak taşı tutmasını sağlamasıdır. Ufak boyutlu taşlar için maden kısmını biraz daha kalın tutarak gösterişli gözükmesi sağlanmaktadır. Tek taş küpe modellerinde daha fazla tercik edilmektedir.
Pave Mıhlama
Çok küçük boyutlu pırlanta taşların kullanımında ve tamamen montürün pırlanta ile kaplanacağı modellerde tercih edilen mıhlama çeşididir. Tırnaklar (5,6 tırnak) arasına yerleştirilerek mıhlanır; ancak o kadar taş kullanılır ki, maden neredeyse gözükmeyecek şekil alır.
Gördüğünüz gibi pırlantanın kalitesini ve tasarımını etkileyecek birçok ölçüt bulunmakta. Öğrendikçe, bilgilendikçe daha doğru seçimler yapabileceksiniz. Böylece alışveriş yaptığınızda firmanın ustalığına da tanıklık etmiş olacaksınız. Kaliteden ve kusursuz hizmetten yararlanmak, sizlerin en doğal hakkı: 0212 528 90 40