Pırlanta rengi nasıl anlaşılır? – Pırlanta Renkleri hakkında
Pırlanta Rengi, Tektaş renklerinin sınıflandırılması
Pırlanta tektaş, beştaş seçiminde karat özelliğinden sonra en fazla önemsenen ve pırlanta kullanıcısının da rahatlıkla fark edebildiği özellik olan pırlanta rengi hakkında merak ettiklerinizi sizler için bu yazımızda özetledik.
Tüm dünyada pırlantaların rengi anlaşılsın diye belirli standartlar kullanılmıştır. Pırlanta renkleri alfabetik bir sınıflandırmaya sahiptir. Ancak A’dan değil aksine D renginden başlamak sureti ile Z’ye kadar inmektedirler.
Pırlanta renk sınıflandırması
D, E ve F pırlanta renkleri en beyaz taş renkleri olarak kabul edilirler. D veya E renk pırlantalar az bulunan taşlar gibi beyan edilse de aksine ihtiyaç halinde bulunması zor pırlanta renk sınıfı değildir. Bunun yanında D ve E renk pırlanta arasındaki taşı tüketici yani tektaş yüzüğü kullanacak hanımlar hatta çoğu zaman kuyumcu dahi fark edemeyebilir. Aynı kıyaslama F ve G renk pırlanta taşlar arasında da geçerlidir. F ve G renk iki pırlantayı tüketicinin çıplak gözle ayıramama ihtimali çok yüksektir.
H ise sarı tonlar ve beyaz tonlar arasında geçiş rengi sayılabilecek bir ara tektaş pırlanta rengidir. Tüm dünyada H hatta I renk pırlantalar çoğunlukla ticari taşlar olarak kabul edilir. Bizim kişisel deneyimimiz göstermiştir ki H rengi bir pırlantayı G veya hatta daha üst renk olan D, E, F ile net olarak ayırt edebilirsiniz.
Senelerce ülkemizde I renk ve H renk pırlanta yüzükler, küpeler, kolyeler satıldı. G renk tektaş yüzük bulursanız şükrederdiniz. Daha doğru dürüst bir sertifikalandırma yokken I renk pırlantaları G renk diye, H renk taşları Erenk diye satılırdı. Neyse ki hayatımıza GIA, HRD veya IGI gibi pırlanta sertifika kurumları girdi ve tüm tüketiciler gerçek renk ve berraklığı gördü. Bunun yanında pırlantanın kesimi, pırlantanın florasanı gibi bir çok özelliği hem pırlanta tüketicisi hemde kuyumcu öğrendi. Bunun dışında hem tüketici hemde kuyumcu sahte pırlantaların varlığını öğrendi. Uluslararası geçerli sertifikalı pırlanta ürünler hem satıcıya güveninizi hemde ürün kalitesine olan güveninizi kuvvetlendiriyor. Artık bu kurumlar sayesinde ne renk ne berraklık pırlanta satın aldığımızı biliyor ve kuyumcunun kesin bu renk yada berraklık pırlanta insafına kalmıyoruz. Hatta buna pırlanta karatını bile ekleyebiliriz. Ürünü siz 0.20 karat tektaş pırlanta diye satın alırken ya ürün 0.17 karat çıkar ise ?
Peki ne renk pırlanta tektaş yada beştaş almalısınız?
Bu birazcık bütçe birazcık da zevk meselesi. Çünkü pırlanta rengi arttıkça fiyat da artar. Pırlantanın hem karatı hem de rengi artarsa, fiyat daha da katlanarak artar. Peki ya hem karat, hem renk ve berraklık da artarsa çok daha artar. Peki ne yapmamız lazım ? O zaman rengi D değil de E renge indirip pırlanta karatını büyütebilir, yada pırlanta Berraklığını biraz düşürüp, tektaş karatını da biraz düşürüp rengi arttırabilir gibi bir çok kombinasyon konuşabiliriz.
Türk pırlanta tüketicisi karat yani taşın boyu büyük olsun, pırlanta rengi elimizden geldiğince beyaz olsun ama berraklık biraz daha düşük olabilir. Mesela VS2 ya da SI1 şeklinde düşünüyor. Bu Amerikalı tüketicide ise SI3 hatta pike olarak kabul edilen en çok izi barındıran pırlanta berraklık grubu bile olabiliyor.
Bu yazıyı yazan kişi olarak (Berkay Altunbay) benim tavsiyem en az D, E, F renk pırlanta olsun tektaş yada beştaş karatıda büyük olsun derim.
Pırlanta ile ilgili diğer merak edilenler:
Bu yıl Hangi renk pırlanta tektaş yada beştaş tercih edilmektedir ?
Günümüzde dolar kurunun yüksek olması ve pırlanta ham maddesinin dolar ile alınması sebebi ile fiyatlar 2, 3 sene içinde iyicene pahalanmıştır. Bu sebeple pırlanta severler yani tüketicimiz artık büyük karat ve rengi yüksek ve sı berraklığında tektaş pırlantaları daha çok tercih etmektedirler.
Evlenmek teklifini edecek olan damat adayı bu sebeple pırlanta berraklığından feragat edip bunun yerine daha büyük karat ve pırlanta rengini tercih etmektedirler. Aynı şekilde tektaş yüzük'ü kullanacak gelin adaylarıda pırlanta karatının büyüklüğü ve pırlantanın parlaklığını, pırlanta berraklığına göre daha çok tercih etmektedirler.