Sertifika Çok Önemli!

Roberto Bene’nin yıllardır öncülüğünü yaptığı tüketiciyi sertifikalı pırlanta almaya yönlendirme artık diğer pırlanta markaları arasında da yaygınlaşıyor. Pırlanta sektöründe gerek çıkan haberler gerekse yaşanan deneyimler sonucunda yitirilen güven, uluslararası sertifikalı pırlantalar sayesinde yeniden kazanılıyor...
 
Günümüze dek pırlanta satın alırken ya bir tanıdık arardık ya da bilgi sahibi birinden yardım alırdık. Yenilenen sektörde artık her kurumun ve her departmanın görevleri daha da kesin bir hal aldı. Müşterinin talebi doğrultusunda pırlantalı ürünler üreten firmalar, istendiği takdirde uluslararası sertifikalı pırlantalar ile üretimlerini gerçekleştirebiliyorlar. Hatta bazı ürünler özellikle bu sertifikalar eşliğinde satılıyor. Düşük karatlı pırlantalarda firmanın verdiği sertifika yeterli olabiliyorken, 0.30 karat ve üzeri pırlantalı ürünlerde bağımsız, tarafsız bir kurumun onay vermesi, müşteri açısından tam bir güven sağlıyor. 
 

Neden Buna İhtiyaç Duyuldu?

Pırlanta hakkında eğer bilgi sahibi değilseniz, kalitesinin size söylendiği gibi olup olmadığını bilemezsiniz. Çünkü edindiğiniz bilgiler sadece satın alırken ne isteyeceğinize yardım edebilir oluyor. Zira ürünün detaylı incelenmesi olmadan, o ürün hakkında doğru bilgiye maalesef erişemeyiz. Bunun için öncelikle pırlantanın 4C özelliğinden haberdar olmak lazım. Basit bir şekilde kısaca bahsedelim:

Carat (Karat: Ağırlığını yani buna bağlı olarak büyüklüğünü ifade eder. 0.10 karat, 1 karat, 2 karat vs.)

Color (Renk: Bir pırlantanın rengi renksiz sınıftan sarı tonuna doğru giden değerleri ifade eder. D’den başlar, Z’ye kadar gider.)

Clarity (Berraklık: Pırlantanın oluşumunda oluşan izlerin miktarına ve konumuna göre değerleri içerir. Kusursuz olan IF’den başlar, P1’e kadar devam eder.)

Cut (Kesim: İyi ve ustalıkla kesilmiş pırlanta ışığın da yansımasına etki eder. Kesimde bu işçiliğe ve şekline bakılır.)

 

Bu Kurumlar Nasıl Çalışıyor Peki?

Türkiye’de ve Dünya’da sertifikalandırma işlemini yapan birkaç kurum vardır. Bunların en önde gelenleri GIA ve HRD laboratuvarlarıdır. Roberto Bene de önceliğini GIA laboratuvarına vererek HRD laboratuvarı ile de çalışmaktadır.

Gelelim bu sistemin nasıl işlediğine: Ham elmas halinden sonra kesim işleminden geçerek artık satışa hazır hale gelen pırlanta sertifikalandırma işlemi için bu kurumlara yollanıyor ve oradaki gemologlar tarafından laboratuvar ortamında en üst düzey teknolojideki makinelerde farklı teknik ve işlemlerden geçiyor. Pırlanta 4C’si ve hatta kesim oranlarının en ince detayını da içeren çok detaylı bir rapor verilir. Bu kurumlar firmalardan bağımsız çalışır. Dolayısıyla verilen belge, tarafsız ve uluslararası geçerliliği olan bir sertifikadır.

Pırlanta satışı yapan bazı firmalar, maalesef mesleklerini kötüye kullanarak, sektörü de zan altında bırakmışlardır. Bu yüzden sertifika veren kurumların devreye girmesi, olumlu sonuçlar doğurmuştur. Ancak Roberto Bene müşterileri bilirler ki, satış yapılırken söylenen ne ise elinize geçecek ürün de daima odur…


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.